Olika typer av linser

Dela

Idag finns många olika typer av linser online och vilken lins som passar just dig beror främst på din livsstil och vilka synfel du har. Här kan du läsa mer om vilka olika typer av linser som finns så att ditt val ska bli enklare. Om du fortfarande är osäker på vilken lins du behöver efter att ha läst denna artikel bör du vända dig till din optiker som kan ge dig råd. Kom dock ihåg att linser online oftast är billigare än i butik.

Företag

Betyg

Fördelar

Besök nu

1 0
  • 90 dagars öppet köp
  • 100% nöjdhetsgaranti
0 0
  • Bra priser & utbud
  • 100% nöjdhetsgaranti
0 0
  • Upp till 40% på alla linser
  • 95% skickas samma dag
0 0
  • Snabb leverans & tydlig hemsida
  • Fri frakt över 700 kr
0 0
  • Tryggt & Säkert
  • Över 400 000 kunder

Engångslinser

Engångslinser, även kallade endagslinser, används en gång och sedan kastar du bort dem. Denna typ av lins är överlag det mest hygieniska alternativet av alla linstyper. Endagslinser passar bra för dig som är översynt eller närsynt men också för dig som kanske bara använder linser ibland, exempelvis vid en särskild aktivitet som idrott eller liknande. När du sover bör du inte ha dina endagslinser i.

Dygnet runt-linser

Dygnet runt-linser kan du bära i upp till en månad, även nattetid, och de passar dig som är översynt eller närsynt. Att du kan ha dem när du sover beror på materialet som släpper igenom mer syre än andra linser. Dock är dygnet runt-linser något hårdare än endagslinser, vilket gör att vissa människor kan uppleva ett visst obehag vid användning.

Månadslinser

Månadslinser är precis vad det låter som. Du använder samma linser i en månad, tar ut dem på kvällen innan du lägger dig och rengör dem dagligen. Månadslinser är den vanligaste typen av linser då de korrigerar både översynthet, närsynthet och brytningsfel. Denna typ av lins brukar även vara det mest ekonomiska alternativet.

Hel- och halvårslinser

Hel- och halvårslinser fungerar precis som månadslinser men du kan använda dem upp till 12 månader. Även denna typen av lins kräver rengöring varje dag och du tar ut dem på kvällen när du lägger dig och sätter in dem igen när du vaknar. Fördelen med hel- och halvårslinser är att de kan korrigera fler typer av synfel än vad korttidslinserna kan.

Hårda linser

Hårda linser kan användas för alla typer av synfel och klarar även mycket stora brytningsfel. Om du lider av torra ögon kan hårda linser vara ett bra alternativ för dig. Att tänka på med hårda linser är att det oftast tar lite längre tid för ögat att anpassa sig till linsen.

Progressiva linser

Progressiva linser är slipade på ett särskilt sätt för att kunna ge en bra syn på både nära och långt håll. Denna typen av lins kallas generellt multifokala linser då de har flera olika slipningar. Detta för att ge bästa möjliga syn på alla avstånd. Progressiva linser passar utmärkt för personer med ålderssynthet.

Toriska linser

Om lider du av astigmatism har du en ojämn hornhinna och då är det toriska linser du ska använda. Dessa linser formas exakt efter din hornhinna för att korrigera ojämnheten. Toriska linser kräver en mer avancerad synundersökning men ger i slutändan ett mycket bra resultat med bra syn tack vare dessa tunna och lättskötta linser.

Färgade linser

Med färgade linser har du möjlighet att byta ögonfärg för en stund eller bara förstärka din egen ögonfärg. Färgade linser finns både med eller utan styrka, så även du som inte har något synfel kan använda dessa för att till exempel byta ögonfärg för en kväll eller ett speciellt tillfälle.

Läs mer om olika typer av synfel