Olika typer av synfel

Dela

De flesta människor får förr eller senare försämrad syn. Tack vare den uppsjö av olika linser online behöver du dock inte märka av ditt synfel i ditt vardagliga liv. De vanligaste synfelen är översynthet, närsynthet, brytningsfel och ålderssynthet. Ett annat mindre vanligt synfel är oförmåga att se färger.

Här nedan kan du läsa mer om olika typer av synfel så du vet vilken typ av lins du ska leta efter när du köper dina linser online. Vet du redan vilket typ av synfel du har men vill veta mer om vilka typer av linser som passar dig kan du läsa mer här.

Brytningsfel

Brytningsfel, även kallat astigmatism, beror på hornhinnan eller ögats lins har en ojämn yta. Denna ojämnhet får ljuset att brytas oregelbundet och då faller inte ljuset rätt in på hornhinnan utan sprids istället i ögat. Brytningsfel är i de allra flesta fall medfött. Vanligt är att astigmatism uppträder samtidigt med närsynthet eller översynthet. Vid astigmatiskt synfel kan toriska linser användas.

Översynthet

Översynthet (hyperopi) kallas också för långsynthet och är ett synfel som gör att ögat inte kan fokusera på korta avstånd. Är man översynt ser man alltså bäst på avstånd. Översynthet är mycket vanligt och nästan alla föds med någon grad av översynthet och blir med åren svagare och övergår ibland till närsynthet.

Närsynthet

Närsynthet (myopi) innebär en oförmåga att se bra på långt håll. Är du närsynt ser du alltså bra på nära håll, men inte på långt avstånd. Närsynthet beror på att ögat är för långt vilket gör att ljuset som passerar genom ögat får sin brytpunkt framför ögat.

Detta synfel kan också uppstå när ciliarmuskeln överansträngs. I ett normalt öga slappnar ciliarmuskeln av vid seende på långt håll, men om muskeln överansträngs kan det bli svårt för den att slappna av och ögat blir närsynt.

De flesta upptäcker sin närsynthet redan i tonåren och den fortsätter att utvecklas till vuxen ålder.

Åldersynthet

Åldersynthet börjar för de flesta visa sig redan i 40- till 50-årsåldern och visar sig på så sätt att man får svårare att se på nära håll. Orsaken är att linsen i ögat stelnar vilket gör att ciliarmuskeln får svårare att ställa in sig till seende på olika avstånd. Ålderssynthet drabbar nästan alla människor och leder ofta till att den som är översynt behöver starkare linser för att kunna läsa medan den närsynte behöver svagare linser för att kunna läsa.

Färgblindhet

Har du svårt för att skilja mellan röda och gröna färger är du troligen färgblind. Färgblindhet är nästan alltid medfött och innebär en saknad av en grupp tappar som krävs för ett fullgott färgseende. Tapparna är de synceller som har förmågan att urskilja färg och finns i tre olika varianter som är känsliga för antingen blåa, röda eller gröna ljusstrålar. Färgblinda saknar alltså en av dessa typerna.

Hitta rätt linser online

Oavsett vilket synfel du har finns det en lins som passar just dig. Utbudet av linser online är idag mycket stort, vilket innebär att det finns något som passar de flesta. Här på Linseronline.nu har vi samlat en mängd olika linser för att ditt val ska bli lite enklare och vi hoppas att vi ska underlätta din jakt på de perfekta linserna!