Frågor & svar

Dela

Funderar du på att köpa linser online? Nedan hittar du de vanligaste frågorna och svaren när det gäller att köpa linser online.

Vad betyder märkningen på asken?

  • SF, SPH, POW, PWR eller sphere anger styrkan på linsen. Om du är närsynt är det ett minustecken framför siffran och om du är översynt är det ett plustecken framför.
  • BC står för base curve och detta anger hur kupig linsen är och ligger oftast mellan 8.0 och 9.0 på mjuka linser.
  • DIA står för diameter och anger hur stor diametern är på linsen tvärsöver. Detta mått ligger oftast mellan 13.8 och 14.5 på mjuka linser.

Korrigerar linserna dessutom astigmatism tillkommer även följande märkningar:

  • CYL eller cylinder, som anger hur mycket astigmatism som linserna korrigerar.
  • AX eller axis anger i vilket läge som linser korrigerar astigmatismen och anges i grader mellan 0 och 180.
  • ADD eller addition anger differensen i styrka mellan de olika fokala fälten i multifokala och bifokala kontaktlinser.

 

Vad är det för skillnad på mjuka eller hårda linser?

Mjuka linser är den allra vanligaste linsen och har en begränsad livslängd som varierar mellan en dag till ett år beroende på typ. Den mjuka linsen är oftast bekväm redan från början.

En hård lins har några veckors inkörningstid. En hård lins har ingen i förväg begränsad livslängd utan det beror på skick och hur noga man sköter sina linser.

Behöver man besöka en optiker innan man köper linser?

Ja. Innan du köper linser online ska du alltid besöka din optiker för att få rätt sorts linser och vilken styrka du behöver.

Kan man korrigera färgblindhet med linser?

Nej. Du kan använda linser även om du är färgblind men du kan aldrig korrigera färgblindheten.

Vid vilka tillfällen bör jag inte använda linser?

Du ska undvika att bära linser om du är sjuk, har ont i ögonen eller är rödögd. I vissa miljöer bör du också undvika att ha linser, till exempel i väldigt dammiga miljöer eller där det finns risk för att få kemikalier i ögonen.

Kan jag simma eller bada med mina linser?

I vatten finns det alltid en risk för bakterier. För att skydda dig mot bakterier och undvika risken att tappa linserna bör du alltid använda simglasögon.

Kan man använda linser som legat i flera år i obruten förpackning?

På alla linspaket ska det stå ett bästföredatum. Även om linserna legat länge i oöppnad förpackning ska du alltid slänga dem efter de passerat bästföredatum.

Kan man byta linssort när man vill?

Du ska aldrig byta linssort utan att först rådgöra med din optiker. Även om du byter till en lins med samma parametrar kan linsen bete sig annorlunda på ögat och kan variera i material och tjocklek.

Hur får jag tag i min linsordination?

Linsordinationer fungerar precis som journaler i allmänhet. Du har rätt att få ut och ta del av det som är skrivet i din kontaktlinsjournal. Fråga din optiker och be om att få ut din ordination.

Varför ska jag beställa mina linser online?

Att köpa linser online är i regel billigare än i butik. Detta på grund av att linsföretagen kan köpa in större kvantiteter och kan därför erbjuda lägre pris.

Hur länge kan jag använda samma linsetui?

Du bör byta ut ditt linsetui efter ungefär två månaders användning. Var noga med att hålla etuiet rent, tvätta det ofta och låt torka under dagen. När du beställer linsvätska ingår ofta ett nytt etui.